Saturday, August 16, 2008

Hyvästelen Lapponian
Lapponia on saanut uuden kodin. Lapsuuskodin ruokapöytä on samaa sarjaa muodoltaan, umpipuuta ja kaarilinjat. Lappi (lat.Lapponia) käsittää Suomen, Ruotsin ja Norjan pohjoisosat sekä Kuolan niemimaan. Yksi syntyessään kultakehdon sai. Perhekuva naapurin kuninkaallisista ja toinen Lapin värikkäistä ulkoilmaihmisistä. 

En kadehti kumpaakaan. Juureni ovat kietoutuneet yhteen kuin Maariankämmekän juurakko. Mikä osa luonnossa on aatamia ja mikä eevaa. Leipoessaan ruokapöydällä, pöydänkansi rungon päällä, äiti toivoi natisematonta alustaa. Sitä ei tullut. Nyt on työpöydät tukevia, mutta leipominen on loppunut. 
Kuntokartoitus paljastaa ajanhampaan jäljet Lapponian kuluvissa osissa. Öljyän puiset käsinojat ja jalat. Irronneet liukuesteet ovat tallessa. Pitää ruuvata alkuperäiseen tarkoitukseensa. Imuri imaisi napin pölypussiin ja sieltä muistin sen pelastaa. Ompelen paikalleen. 
Ruokapöydän leipomispuolen pesin puhtaaksi taikinasta käydessäni. Puun syyt olivat kuluneet koholle ja ne muistuttivat juoksuhiekan juonteita. Lapponian uusi elämä jatkuu kuin timanttipuro korun tarinassa. Odotan sinun paluutasi ja Lapponia on poissa.

No comments: